27 February 2013

" Sepantai Kasih Selaut Mahabbah "

Alhamdulillah.. Ucapan syukur buat semua nikmat yang Allah kurniakan buat kita semua. Moga-moganya ucapan syukur itu sentiasa melazimi lidah serta hati-hati kita. InsyaAllah. Terasa begitu lama tidak mencoretkan sesuatu pada 'tingkap kecil' SQ ini. Sekadar perkongsian buat teman-teman dan juga keluarga yang berada jauh di mata tapi sangat dekat di hati, malam ini SQ mula mencoretkan sebuah kenangan yang pastinya manis untuk dikenang sampai bilapun. 

Alhamdulillah sepanjang 22-25 Februari 2013 ini telah banyak merakamkan suka-duka dan penat lelah anak-anak Negeri Sembilan Kaherah dalam menjayakan Hari Keluarga Negeri Sembilan 2013 (HKNS 13). HKNS 13 ini telah meninggalkan cerita dan kisahnya yang tersendiri di hati setiap kami yang merasai dan menyertainya. Kita merancang, Allah juga merancang, dan Allah jualah adalah sebaik Perancang. Tahniah buat Delegasi HKNS 13. Jasa kalian akan di kenang. Dan moga Allah 'membayar' semua kepenatan dan masa yang digunakan dengan sesuatu yang baik dalam hidup kalian dan kita semua.  


Terbahagi kepada empat kumpulan yang di beri nama berdasarkan suku-suku yang terdapat di Negeri Sembilan. hehe.. unikkan..  Antara suku yang menjadi pilihan ialah Batu Hampar ( Tompar ), Seri Melenggang ( Somolenggang ), Seri Lemak ( Solomak ) dan Paya Kumbuh 
( Payo Kumboh ) . 

Kumpulan Payo Kumboh

Kumpulan Solomak

Kumpulan Tompar

Kumpulan Somolenggang
Kesemua kumpulan ini dinaungi oleh beberapa orang  ahli yang sentiasa semangat dalam memperjuangkan kumpulan masing-masing untuk merebut tempat pertama. Indahnya ukhwah yang terbina. Pelbagai aktiviti dilakukan bersama. Bermula dengan acara sukaneka yang semestinya sangat-sangat meriah. Maklumlah..bukan senang kesemua ' akhowat' nak turun padang untuk aktiviti sebegini, hehe. SQ dan teman-teman lain tidak melepaskan peluang indah ini untuk turut merasa dan berkongsi indahnya pengalaman dan ukhwah itu. Gembira melihat teman-teman lain yang sentiasa semangat. "Who Want's To Be A Daie" merupakan slot keramat kot bagi setiap wakil-wakil kumpulan. hehe.. Alhamdulillah... Solomak monang..yeay..!   

Aktiviti diteruskan dengan ' Mind Challenges ' yang sangat menguji minda. hehe...redha dan pasrah dengan markah juri-juri yang arif lagi bijaksana.. Seterusnya berkongsi ilmu dan menjadi pendengar setia dalam slot ala-ala "Liga Ilmu" ( Medium Dakwah Pasca Modenisasi). Terima Kasih dan tahniah buat panel-panel yang sudi berkongsi pengetahuan kepada kami.

hehe.. selepas itu tibalah waktu yang dinantikan kesemua serikandi HKNS 13 ". "Musang Berjanggut, Gubahan Pengantin, dan ' Bride To Be ".. Alahai... kreatifnya kesemua mereka ini... baik Tompar, Somolenggang, Solomak dan Payo Kumbuh, masing-masing tak menang  tangan memberikan yang terbaik untuk kumpulan mereka. Tahniah buat semua... Kalian memang terbaik. Tahniah juga buat pengantin to be Tompar, Somolenggang, Solomak dan Payo Kumboh. Pada SQ semuanya menang dalam aktiviti ni. namo pun pengantin muslimah... sure lah lawa.. hee...Hidangan Raja Sehari
( kantoi pulak Tompar yang punye! )


Hidangan Raja Sehari
( Somolengang, Solomak n Payo Kumboh mungkin?.. heee)Hidangan Raja Sehari
(
 Somolengang, Solomak n Payo Kumboh mungkin?.. heee)Hidangan Raja Sehari
(
 Somolengang, Solomak n Payo Kumboh mungkin?.. heee)


HANTARAN BRIDE TO BE


Begitulah serba serbi dan beberapa aktiviti yang dilakukan bersama sepanjang HKNS 13 .. semoga ianya menjadi kenangan indah buat kita semua. Kita adalah satu keluarga. Semoga kita sentiasa saling menjaga. Sayang kalian kerana Allah dan seadanya. 

Jom Ubah

SHARE🌷 *TUKAR CARA BERDOA.* Moga sahabat yg membaca beroleh manfaat yg sebanyaknya .. Inshaa Allah siapa yang betul-betul amalkan, The P...