Berteman Bersama :)

15 June 2011

:: TanGiSaN iTu iSTiMeWa::

Tangisan menurut perspektif Islam, boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu tangisan yang berbentuk negatif dan tangisan yang berbentuk positif. Tangisan yang dilarang ialah seperti meraung dan melolong dengan sekuat hati apabila menerima atau meratapi kematian. Antara jenis-jenis tangisan yang dibenark...an malah digalakkan dalam Islam ialah:

1. Ketika melahirkan rasa kesyukuran kepada Allah
Orang-orang yang beriman dan bertaqwa akan sentiasa bersyukur dengan apa yang dikurniakan oleh Allah kepadanya. Golongan ini sama sekali tidak pernah mengeluh malah sentiasa reda dengan apa yang mereka terima. Maka dengan sebab itu, orang-orang sebegini adakalanya menitiskan air mata apabila menerima rahmat dan nikmat-nikmat tersebut. 

2. Kerana menyesali perbuatan dan dosa yang dilakukan
Tangisan penyesalan biasanya terjadi apabila seseorang yang telah melakukan dosa, menyedari dan menyesali perbuatannya dengan bersungguh-sungguh. Ekoran daripada penyesalan itu maka timbul rasa sedih yang mendalam yang akhirnya akan menitiskan air mata. Tangisan yang sedemikian itu timbul akibat wujudnya rasa kesedaran yang mendalam dan rasa takut yang amat sangat kepada Allah.


3. Apabila bertambah keimanan kepada Allah
Iman yang tertanam dalam hati akan terus subur dan mekar apabila disirami dengan ayat-ayat suci al-Quran yang dibaca dengan penuh penghayatan sehingga boleh menyebabkan seseorang itu menitiskan air mata. Tangisan sebegini merupakan tangisan yang tinggi nilainya kerana ia merupakan campuran antara rasa kesedaran dan keimanan yang tidak berbelah bagi.

4. Timbul dari rasa khusyuk dan tawaduk

Tangisan seperti ini boleh terjadi apabila seseorang itu khusyuk dalam beribadat. Air mata yang menitis itu bukan kerana perasaan sedih tetapi kerana menyedari betapa diri yang begitu kerdil ketika berhadapan dengan pencipta-Nya.5. Bimbang terputusnya rahmat Allah
Suatu hal yang menyedihkan hati dan amat dibimbangi oleh orang-orang yang beriman ialah terputusnya kebajikan dan rahmat Allah. Apabila keadaan ini berlaku, ia boleh mengubah suasana hati dan perasaan sehingga menjadi sedih dan terharu.6. Apabila terselamat dari kesesatan dan menemui kebenaran
Adakalanya air mata seseorang itu akan menitis apabila ditunjukkan oleh Allah jalan yang benar setelah sekian lama hanyut dalam kelalaian atau kesesatan. Bagi yang berada dalam situasi sedemikian, akan terus menangis dan tangisannya bukan kerana merasa sedih tetapi kerana terlalu gembira dengan hidayah yang diterima itu.


7 comments:

 1. salamualaik
  mashaAllah... nice post... like it.
  dlm sjarah khidupan ana...slalunya tangisan dsebabkan syukur ngan nikmat Allah, sedih mngenangkan ksalahan lalu. n paling penting coz miss my family...hehe
  moga bpeluang untuk mrasai nikmat tangisan yg lain(baik)

  ReplyDelete
 2. akhi Awang Afif:

  wasalam..mudah2an tangisan kita kepada perkara yang baik2 insyaAllah...dan bukannya pada perkara2 yang lagho.. dan semestinye rindu kepada family juga perkare yang baik..insyaAllah... bile nak balik tanah air???

  ReplyDelete
 3. nice post.. masyaAllah .. (-.-)
  tetiba rasa rindu kt mak

  ReplyDelete
 4. perkongsian yg menarik~
  sye ske skali..
  tangisan bukan la 1 perbuatan yg diibaratkan spt kte ingingkan perhatian...
  ianya 1 perilaku yg mnbuatkn diri mnyedar serta insaf jika ianya semata2 krn Dia Yang Esa... Insya-Allah yakin la stiap prkara yg dlakukan dalam khidupn ade peri pnting nya pd diri kte srta org sekeliling dan terutamanya pd Dia...

  ReplyDelete
 5. insyaAllah... moge tangisan kite untuk perkare yg baik2 sahaje.... :-)

  ReplyDelete
 6. Dari rindu datangnya sayu , dari sayu datangnya airmata , dan biarlah airmata itu mensucikan serta membersihkan kekhilafan yang telah kita perlakukan selama ini . Muga muga diterimanya kekesalan di hati . Tulisan yang baik dan berguna buat semua , walaupun simple tapi 'tajam' menusuk dada. Alhamdulillah . Terima kasih :)

  ReplyDelete
 7. tarian kalam: insyaAllah.... terime kasih jua nasihatnye.. sungguh berharga.....

  ReplyDelete